Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: ЕК няма причини да подкрепи "Турски поток"

Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) няма причини да подкрепя проекта за газопровод "Турски поток" в този му вид, заяви министърът на външните работи Даниел Митов след среща с депутати от външнополитическата комисия. Въпросът за тръбата, която цели да заобиколи българската територия, беше обсъден с народните представители в Комисията.

Декларацията на министрите на външните работи на Македония, Сърбия, Гърция, Унгария и Турция съвсем не означава, че "Турски поток" ще се реализира, смята Митов:

Европейският енергиен съюз трябва на първо място да се грижи за икономическите интереси на държавите - членки. На вчерашния формат в Будапеща голяма част от присъстващите бяха от държави - нечленки на Европейския съюз. "Турски поток", ако изобщо бъде реализиран, защото това е много несигурно, трябва България да бъде част от разпределението на газ, който ще минава евентуално по "Турски поток". Идеята, която декларативно е била заявена вчера, е много по-скъпа от всички останали опции. България, както и Румъния, имат изградени газови инфраструктури, а това, което се предлага вчера, е много скъп проект, който Европейската комисия няма причини да подкрепя в този му вид.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44