Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново свлачище надвисна над село Сипей

16 къщи в кърджалийското село Сипей са застрашени от ново свлачище. Проблемният район беше проверен от експерти от Минно-геоложкия университет, които огледаха 10 свлачища в общината. 

Новият разлом е в южния край на Сипей, близо до друго свлачище. Преди месец то обхвана около 50 къщи, 5 от тях са разрушени. Свлачището се е появило заради преовлажняване на бентонитовите глини, върху които е построено селото. За да няма още поражения, трябва да се вземат спешни мерки, предупреди доц. Стефчо Стойнев

То е в началото, много ясно изразено. Деформациите все още са малки, около 15-20 сантиметра, трябва да бъдат направени дренажни съоръжения, които да държат тези нива на подземните води ниски.

Най-голямото свлачище е в района на село Енчец. То трудно може да бъде овладяно, смята Стойнев:
Все още не знаем параметрите му, то наистина е много по-голямо като обхват. То започва от къщата на кмета, минава през центъра, върви покрай училището и отива на още около 100-150 метра в другата посока. Всичко това и пътят към града е обхванат от свлачищни процеси.

Според експертите свлачището не застрашава намиращата се наблизо стена на язовир Кърджали. Докладът от огледа ще е готов идната седмица и ще бъде представен на премиера Бойко Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44