Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Костадинка Кунева се обяви срещу договора за Трансатлантическо партньорство между САЩ и ЕС

Снимка: БНТ

Българката Костадинка Кунева, която е депутат в Европейския парламент от гръцката  партия "СИРИЗА", подкрепи екологичните организации в България в кампанията им срещу споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европейския съюз. Според еколозите, документът ще доведе до увреждане на околната среда и внос на ГМО-продукти.

Договорът за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европейския съюз ще установи зона за свободна търговия, уеднаквяване на стандарти за качество на въздуха, храните, околната среда, лекарствата. Групата на "Зелените" и на левицата в Европейския парламент изразиха несъгласие срещу евентуалното подписване на споразумението. Коментира българката Костадинка Кунева, която е депутат в Европейския парламент от гръцката партия СИРИЗА:

"Вече правихме демонстрации на несъгласие с установените правила от Европейския парламент и Комисията. Това споразумение е много опасно за Европа, тъй като ще въведе едно друго законодателство, ще загубим нашите права като граждани на Европейския съюз и ще доведе до една огромна криза икономическа, а няма да помогне в нито една сфера. Задължително означава пряко вмешателство в живота на всеки един европейски гражданин това. Европа се поддава, защото има огромна група лобисти".

Екологичните организации отдавна започнаха кампания срещу споразумението между САЩ и Европейския съюз. Основните притеснения посочи Ивайло Попов от Сдружението за Земята:

"В много сфери Европа и България имаме по-високи регулации от тези, които има в Съединените американски щати и всъщност те са така, целта на определени корпорации, които искат да свалят тези стандарти, за да имаме по-лесно навлизане на технологии като ГМО, като шистов газ и така нататък".

Според Борислав Сандов от партия "Зелените", по-добър търговски обмен може да се постигне по друг начин без споразумението за Трансатлантическото пратньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44