Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейството на убития с 8 куршума чернокож завежда съдебен иск

Семейството на чернокожия мъж, разстрелян в гръб от бял полицай при пътна проверка в Норт Чарлстън, Южна Каролина, смята да заведе съдебен иск. В разпространено видео от инцидента в събота, се вижда как офицерът Майкъл Слейгър стреля няколко пъти по Уолтър Скот, който се опитвал да избяга.

Убийството на 50-годишния Скот доведе до бързи действия от страна на властите, които са арестували офицера по-малко от час, след като са се запознали с видеото. По-късно 33-годишният офицер беше уволнен. В момента той е задържан, без право на пускане под гаранция.

Крис Стюърт - адвокат на семейството на загиналия, заяви, че кадрите от случилото се са наложили допълнителни действия:

Ще заведем огромен иск за нарушаване на гражданските права, защото това, което видяхме, е много отвратително и много болезнено. Той е бил покосен от пет от осемте изстрела. Два са били фатални.

Местни медии съобщиха за протест пред сградата на общината в Норт Чарлстън, по време на който присъстващи са настояли за справедливост и са засегнали водения дебат в американското общество за използването на полицейска сила, особено срещу невъоръжени чернокожи мъже.

Междувременно на разгорещена пресконференция, на фона на възгласи: "Без справедливост няма мир!", кметът на Норт Чарлстън Кийт Съми съобщи, че нарежда задължително носене на камери от патрулиращите полицаи в града. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44