Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3500 учителки вече са прегледани по програмата срещу рак на гърдата

Снимка: БГНЕС

Повече от 3 500 учителки са прегледани в първия етап от скрийнинговата програма на Столичната община за рак на гърдата. Още над 3 хиляди ще минат на преглед през следващите два месеца. 
Около половин процент от всички прегледани са имали рак в ранен стадий, показват данните от първия  етап на програмата. Това е близо пет пъти повече от средната заболеваемост за страната. Според специалистите, тези данни говорят много за повишения риск от рак на гърдата  на жените, живеещи в замърсена градска среда и подложени на голям стрес. 

Програмата на Столична община за скрийнинг за рак на гърдата стартира на 4 февруари тази година и ще завърши през юни. Обхваща работещите в столичните учебни заведения близо 6 900 жени. Данните от нея ще бъдат предложени за основа на национална скрийнингова програма за това заболяване.

БНР и БНТ са медийни партньори на програмата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44