Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската медийна група ТВ 5 стана обект на джихадистка онлайн атака

| обновено на 09.04.15 в 18:03
Снимка: архив
Френската телевизия "ТВ 5 Монд" стана жертва на безпрецедентна хакерска атака от ислямисти, представящи се като поддържници на джихадистката групировка "Ислямска държава". Атаката засегна цялата информационна мрежа на телевизията.

"ТВ 5 Монд" ударена в сърцето" - пише на вече възстановената си уебстраница френската телевизионна мрежа, която късно снощи стана жертва на небивала в телевизионната история хакерска атака. Всичките ѝ 11 програми бяха прекъснати, а на профилите YouTube, в Туитър и Фейсбук се появиха символи на групировката "Ислямска държава" и заплашителни съобщения срещу френския президент Франсоа Оланд и семействата на френски войници, участващи в международната коалиция срещу джихадистите в Сирия и Ирак. 

Контролът върху програмите вече е възвърнат, но пораженията са много сериозни, заяви директорът на "ТВ 5 Монд" Ив Биго:

Това беше много мощна кибер атака. Имаме силни защити, които бяха проверени наскоро и оценени като много надеждни. Така че очевидно става дума за много умела и мощна кибер атака

Френските разузнавателни и антитерористични служби започнаха разследване, а министърът на комуникациите Фльор Пелрен свика ръководителите на електронните медии на извънредно заседание за рисковете, пред които са изправени. Вътрешният министър Бернар Казньов подчерта тежестта на заплахите към Франция. "ТВ 5 Монд" излъчва в повече от 200 страни по света и има стотици милиони зрители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44