Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за Великден в Котел започва седмица по-рано

Снимка: Елеонора Николова

Традиция в Котел е подготовката за Великден да започне седмица по-рано, разказа за "Хоризонт" Донка Андонова, дългогодишен уредник на етнографския музей и събирач на котленски истории и традиции. 

Котленки са много трудолюбиви и скопосни жени и спазват традициите. Майка ми започваше подготовката седмица преди това. Изчистгваше  до блясък дома ни, основно великденско почистване, след което започваше събиране на яйца, в които поставяхме в пръстен съд на хладно в мазето, тогава нямаше хладилници, а и в магазините не винаги се намираха големи количества яйца. И така до Великия четвъртък, деня, в който ги боядисваше. Приготвяше бои от растения - магданоз, гюзюм, джоджен, орехови листа, листа от стар лук, невен и други. Украсяваше яйцата с листенца с неправилна форма от едно растение, наречено пищялка,  ставаха много красиви. След като бяха готови ги полираше с вълнена кърпа и ги нареждаше във фруктиери. Деца и големи посещаваха роднини и познати и се веселяха в надпревара, на кого яйцето ще излезе боец. И след това заравят яйцето в земята, за берекет, за здраве.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44