Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 хиляди българи в Чикаго се поздравиха за Великден

       Българските имигранти в Чикаго  посрещнаха  в двата  православни храма  “Св. София” и “Св. Ив.Рилски-Чудотворец” Възкресението на Христос. Макар и далеч от родината българските християни  се събраха  за да се поздравят и да си пожелания за здраве и успехи

Обичайно на  Великден църквите във Ветровитият град се оказват малки да поберат хората от най-голямата българска имигрантска общност. Тази година обаче в  храма “Св.Рилски -Чудотворец”   празничното Великденско богослужение беше  отслужено  от  украинският свещеник  Михаил и  не  на български език. Посетители имаше,но не както винаги до сега.

Близо 200 хилядната  имигрантска  общност в Чикаго  се  надява, че след отстраняването на отлъченият от църквата свещеник  Валентин Ноцков , скоро ще бъде назначен друг български свещеник, а църквата от Американският синод , ще премине към Българския. И не само това. Българите се опитват  да възкресят  вярата  и надеждите си .Днес преди обед  на църковните служби   се чете евангелието, а след това  има празничен обяд в салоните  на църквите с традиционното агнешко,великденски яйца и козунаци.

         

        


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44