Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск заяви, че първият геноцид на XX век е масовото избиване на арменците

Папа Франциск заяви, че първият геноцид на XX век е масовото избиване на арменците.  Това той направи на меса във Ватикана във връзка 100 – годишнината от трагичното събитие във съслужение  с  патриарха на арменските католици  Нерсес Бедрос Деветнадесети Тармуни. На нея присъства  президента на Армения Сердж Саркисян.

По време на богослужението, Папа Франциск каза, че през XX век, човечеството е преживяло три драматични момента. Като се позова на декларация на Папа Йоан Павел Втори и на арменския католикос  Карекин Втори, първата трагедия според него  е арменският геноцид през 1915г., след това нацизма и сталинизма. Папата изтъкна,  че е редно да се почете паметта на безсмислено избитите хора и злото не бива да се прикрива. И все пак, каза още той, като че човечеството не е в състояние да спре проливането на невинна човешка кръв в различни точки по  света. В тази посока, папа Франциск заяви за пореден път, че светът преживява трета световна война, как всеки ден се виждат ужасни престъпления от етнически или религиозен характер и хора принудени да се откъснат от своята земя - подобно на геноцид причинен и от всеобщото безразличие, подчерта той. Заради изявленията на Папа Франциск, Турция повика посланика на Ватикана в Анкара. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44