Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните разходи в някои части на света са нараснали през 2014 година заради кризата в Украйна

Военните разходи през 2014 г. са нараснали в Китай и Русия, както и в Източна Европа, заради украинската криза, сочи годишният доклад на Шведския институт за изследване на мира. САЩ продължават да са страната с най-големи разходи за отбрана, макар че през 2014 година те са се свили с 6,5 процента, до 610 милиарда долара. Военните разходи на Вашингтон все още са с 45 процента по-големи от равнището им отпреди 11 септември 2001 година. Русия е изразходвала за военни цели 8,1 процента повече пари през миналата година.

Украинският конфликт е накарал и много страни от Централна Европа, балтийските и северните държави да преразгледат политиката си в областта на отбраната. Полша, например, предвижда да увеличи бюджета си за отбрана с 38 процента тази година.

В света, като цяло, военните разходи бележат спад за трета поредна година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44