Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манастирът "Свети Георги Победоносец“ - чудодеен в миналото, с "жива" мисия в настоящето

Снимка: svetimesta.com

Манастирите в България са онези светилници, в които е създадена и опазена нашата история, книжнина и духовна същност. Такъв е и манастирът "Свети Георги Победоносец“, който се намира над Хаджидимово и датира от старо време – 12-13 век. Той обаче има и “жива“ мисия в настоящето. Там двамата монаси и послушници учат децата на православие, на любов към познанието и на човечност.

Манастирът е разрушен по време на османското нашествие и е възстановен преди около 150 години.

Необикновената история на "Свети Георги Победоносец“, разказва отец Теофил:

Преди години човек от местността – дядо Атанас получава видение. В съня му се появява свети Георги, който го приканва да го изрови от руините. На третия път старецът отива до мястото на разрушения български манастир и започва да рови в земята. Тогава турчинът, който е бил собственик на мястото, се опитал да изгони натрапника. Друг, по-възрастен турчин му казва, че това е било свято място за българите и той им го преотстъпва.

Дядо Атанас разровил чудотворната икона на св. Георги – светинята на манастира, която става причината да се възстанови църквата и след това целият манастир. Различни хора идвали да се молят пред иконата. Започнали да се случват чудеса и за кратко време хората събират пари и предприемат строежа на голямата църква, още по време на робството. Било е нужно разрешение. Хората са имали ограничението църквата да е вкопана в земята, но се оказало, че теренът е много каменист и тя станала висока.

1979 година става голям пожар в църквата. Всичко изгаря, освен иконата на св. Георги.

В днешно време обаче манастирът е център на православието и българщината, споделя отец Теофил:

Повече от 20 години деца идват организирано с учителите в манастира. Виждаме ползата за децата. Освен на християнските ценности, обръща се внимание и на родолюбието, на историята и природата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44