Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия става съучредителка на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще стане днес една от държавите съучредителки на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции. 

Макар че банката е създадена по инициатива на Китай, очаква се Русия да играе в нея много важна роля. Според говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич новата финансова институция може да стане ефективен инструмент за интеграция в Евразийския регион, като целта на Москва ще бъде да участва активно при приемането на инвестиционни решения за привличането на средства за развитието на инфраструктурата на Сибир и руския Далечен изток. 

Заявки за участие в банката като учредители са подали общо 52 страни. Уставният капитал на финансовата институцията е 100 милиарда долара. Според експерти след време тя може да промени световната финансова архитектура, като стане конкурент на базираните в САЩ Световна банка и Международен валутен фонд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44