Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нигерия отблязва една година от отвличането на 300 момичета от ислямисти от "Боко Харам"

Днес в Нигерия се отбелязва една година от отвличането на близо 300 момичета от ислямистката група "Боко Харам". На 14-и април миналата година въоръжени ислямисти нападнаха училище в град Чибок и отвлякоха момичетата на възраст между 16 и 18 години. За последната година десетки от тях успяха да се измъкнат от терористичната организация, но 219 все още остават в неизвестност.

По повод годишнината, новоизбраният нигерийски президент Мухамаду Бухари заяви, че не може да обещае връщането на 219-те момичета, тъй като никой не знае местонахождението им. Въпреки това Бухари се ангажира, че неговото правителство ще направи всичко възможно да ги върне в домовете им.

В интервю за Си Ен Ен момиче, чиято сестра е сред отвлечените ученички, посочва:

Това е молитвата ми. По божията милост да се върнат. И когато се върнат, нашите родители отново ще са щастливи. Всички ние ще сме щастливи. Цяла Нигерия ще е щастлива.

По информация на правозащитната организация "Амнести интернешънъл", най-малко 2000 жени и момичета са били отвлечени от "Боко Харам" за последните 15 месеца в Нигерия. Много от тях са затваряни, в някои случаи измъчвани, омъжвани насила и принуждавани да участват във въоръжени нападения. Понякога са насилвани да нападат собствените си градове и села, се казва в доклад на организацията, базиран на свидетелствата на близо 200 души.

"Амнести интернешънъл" документира военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от "Боко Харам" в страната. Жертвите на нападенията на групировката срещу повече от 300 селища са над 5500 души за последните 15 месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44