Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През тази година се навършват два века от началото на светското образование в България

През тази година се навършват два века от началото на светското образование в България. Институтът за литература при Българската академия на науките и общината в Свищов ще отбележат годишнината с научна конференция в града. 

"Свищов - светилник на просвещението" е мотото на проявите, които честваме 200 години светско образование, каза кметът на крайдунавския град Станислав Благов:

През далечната 1810 година в поредна Руско-турска война Свищов е изпепелен. Населението на нашия град заминава отсреща, през реката, във Влашко. На Кръстовден нашите съграждани се връщат отново в Свищов и започват да го изграждат наново. Пет години само по-късно в Свищов се създава училище на Емануил Васкидович, което поставя началото на светското образование. Създава се първата детска градина, първата Търговска гимназия, учебници, книгоразпространително дело, първото в България читалище. Всичко това е наша гордост и наше наследство.

На конференцията ще бъдат представени изследвания за историята на образованието у нас, а в една от изложбите ще бъдат показани и първите учебници, съхранени до днес в Свищовското читалище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44