Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на българската Конституция и юриста

| обновено на 16.04.15 в 08:37

Днес в София ще има тържествено събрание в Съюза на юристите по повод Деня на Конституцията и юриста. Сред поканените за честването са председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, министърът на правосъдието Христо Иванов и председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Денят се отбелязва в цялата страна.

Ден на отворени врати ще има в Районния съд в Сливен днес. Сливенските граждани, ученици и представители на различни институции ще могат да научат повече за структурата на съда и за работата на съдиите и на съдебните служители. Посетителите ще бъдат запознати с възможностите за ползване на съдебно-административните услуги, както и с работата на регистратурата и деловодството. Представители на съда ще демонстрират нагледно как става достъпът до полезна информация и как могат да се ползват електронните услуги от интернет страницата на Сливенския районен съд. Председателят на съда Ангел Гагашев ще приема граждани и журналисти, а следобед ще бъде направена демонстрация на принципа на случайно разпределение на делата. Инициативата на Районния съд в Сливен е за популяризиране на дейността на съда и повишаване правната култура на гражданите. Целта е да се постигне по-добра информираност за работата на съдебната система.

Ден на отворените врати ще има и в Съдебната палата във Велико Търново. Студенти от Юридическия факултет на Великотърновския университет ще симулират наказателно дело под ръководството на съдия и прокурор.

По подобен начин ще бъде отбелязан денят и в Русе. Там Административният съд организира симулативен процес, в който ще се включат студенти от специалността "Право" в Русенския университет.

Новият арест в Шумен отваря врати днес. Той се намира в бивше военно поделение, обновено и преоборудвано със средства по програма на Норвежкото правителство за близо 2,5 милиона лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44