Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панихида в Унгария за загиналите български войни в Дравската епопея

Снимка: БГНЕС
С възпоменателно богослужение и панихида в южния унгарски град Харкан бе почетена паметта на загиналите 3 370 български воини в Дравската епопея през Втората световна война. Освен делегацията, водена от министъра на отбраната Николай Ненчев, тук са и 120 ветерани, участвали във военните действия преди 70 години.

Панихидата бе отслужена от българския свещеник в Унгария - отец Танчо, който каза:

Бог да прости нашите сънародници, които далеч от родината дойдоха тук, за да дадат живота си за освобождението както и на Унгария, така и на България, и на цяла Европа. Нека всички, които заедно дойдохте да се помолим за тях, Бог да чуе нашите молитви и  упокои душите им и както се казваше в молитвите - там, където има вечен покой, вечната светлина и вечната радост.

Възпоменателното богослужение и събиране започна с малко закъснение заради по-късното пристигане на автобусите с ветераните, които преминаха по бойните места на Първа българска армия преди 70 години. Те се поклониха пред паметниците и мемориалните комплекси в Стремска Митровица в Сърбия, Вуковар в Хърватия и днес пред паметника на българското военно гробище в югозападната част на Унгария, град Харкен.

На въпрос на БНР за това кой е най-големият урок от Втората световна война и паралелите с днешната ситуация в света военният министър Николай Ненчев, който е тук за специалната церемония, каза следното:

Често трябва да се връщаме към тези събития. Нека да не забравяме, че във Втората световна война са загинали 50 милиона, причинени са огромни страдания на България и на българския народ, на цялото човечество. И в днешната несигурна ситуация трябва да бъдем отговорни и да подходим изключително отговорно към всичко онова, което се случва, да проявим търпение, да вземем бележки от миналото и да направим всичко възможно да не допуснем отново да бъдем въвлечени в поредния конфликт, който ще бъде много по-ужасяващ от това, което се е случило по време на Втората световна война.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44