Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старата езикова гимназия у нас отбелязва 65 години от създаването си

Снимка: bg.wikipedia.org
Най-старата езикова гимназия в България - "Екзарх Йосиф I" в Ловеч отбелязва днес своя празник. Училището чества 135 години от създаването на Американски девически колеж в града, чийто наследник е, както и 65 години от откриването си като езикова гимназия.

Американският девически колеж в Ловеч е закрит през 1948-а година, когато се затварят всички езикови училища в страната, но управляващите разбират, че са направили грешка и решават в Ловеч да бъде открита първата езикова гимназия в страната, разказа настоящият директор на училището Радослав Хитов.

Той цитира и постановлението на Министерския съвет за създаването на училището:

В сградите на бившата американска девическа гимназия да има три отдела - английски, френски и немски, където да се приемат първоначално до 300 учащи се, като едновременно се открият пет паралелки четвърти клас и три паралелки пети клас. Първите години не е имало конкурсни изпити. Идеята е била да се подготвят кадри за управлението на страната.

Езиковата гимназия в Ловеч отваря врати на 15-и февруари 1950-а година. Голяма част от първите, които я завършват, стават учители в останалите езикови гимназии, които се разкриват в страната. И днес училището има славата на едно от най-елитните. В момента в него се обучават 900 ученици, като от тази учебна година е възстановено изучаването и на испански. Ръководството има идея да въведе и обучение по китайски език.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44