Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвориха въстнавения екопарк "Езерата" в Кюстендил

Снимка: bspb.org

Екопаркът "Езерата" в Кюстендил, който е строен през 1908 година, заедно със знаковата жп гара в чест на цар Фердинанд, е възстановен напълно и отворен.

Двете езера са във формата на буква "Ф". Десетилетия наред са истинска атракция за града. Последните 20 години обаче бяха занемарени.

При реновирането, станало с 380 000 лева от съвместен проект по програмата "Трансгранично сътрудничество" със сръбската община Сурдулица, е изграден кей, завод и водни колела, ботаническа алея, обособени са изложбени площи с пана за историята на Кюстендил и текстове с образователни цели. Осигурен е и достъп за хора с увреждания. Монтирано е осветление, а целият комплекс ще е под постоянно видеонабюлдение срещу кражби и посегателства, каза кметът на общината Петър Паунов.

Наблизо минава каскада, изградена с морени, докарани от река Искър. Там почти всяка нощ вандали рушат атрактивното мостче, чупят дръвчета и оборудването. Видеокамерите ще ги спрат. Общинският съвет ще определи правиталата и тарифите за ползване на съоръженията в парка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44