Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава спасителната операция в Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианската брегова охрана продължава спасителната операция в Средиземно море, където потъна кораб с близо 700 бежанци. Това стана на 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. Операцията все още е за спасяване, но с времето ще стане само за издирване на тела, обясни говорителят на Международната организация по миграцията Флавио ди Джакомо:
 
Досега са спасени 49 оцелели, извадени са и 23 трупа. Трудно е да се спасят всички хора, защото корабът просто е потънал. На борда са се намирали между 500 и 700 бежанци и ако това се потвърди, това ще бъде една от най-големите морски катастрофи, заяви ди Джакомо. 

На същото мнение е и Уилям Спиндлър, говорител на Върховния комисар на ООН за бежанците:
 
Има опасения, че са загинали около 700 души. Провежда се голяма издирвателна операция с участието на кораби и самолети за намиране на още оцелели. Възможно е това да се окаже най-голямата трагедия, по отношение на броя на загиналите, при един единствен инцидент.  

Според Марк Микалеф - журналист от вестик "Таймс ъв Малта", подобни инциденти "съвсем не са редки". 

Виждали сме този сценарий, когато един кораб се преобръща точно в момента, когато ще го спасяват. Търговските кораби, които не са оборудвани за целта, се натоварват с работа, за която не са пригодени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44