Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите между ЕС и САЩ по бъдещото търговско споразумение продължават

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Ню Йорк започва нов, девети пореден кръг от преговорите между Европейския съюз и Съединените щати по бъдещото търговско споразумение.

Преговорите се водят на фона на продължаващи протести в различни европейски страни, предизвикани от тревоги най-вече за околната среда, трудовите права и безопасността на храните. Неотдавна Европейската комисия взе безпрецедентно решение да публикува преговорните си позиции по документа, за да разсее страховете на гражданите.

Днес в Брюксел, паралелно с началото на новия кръг преговори, комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом ще представи доклад за преимуществата, които свободната търговия със Съединените щати ще даде на малките и средни предприятия в Евросъюза.

На проведена в София дискусия за трансатлантическото споразумение експерти споделиха притесненията си, че в Общността ще навлязат американски генномодифицирани храни и че големите корпорации ще могат да заобикалят националните съдебни власти при арбитражни дела.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44