Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банковите операции в Русия с чужбина се следят от финансовото разузнаване

Банковите операции в Русия с 41 държави, сред които и България, ще бъдат следени от финансовото разузнаване. Мярката е в отговор на санкциите, въведени срещу Русия.

По нареждане на Федералната служба за финансов мониторинг банките ще бъдат задължени да съобщават за всички операции на техни клиенти - физически или юридически лица от страни, които са въвели срещу Русия санкции, подкрепят тероризма, търговията с наркотици или не водят борба с корупцията.

Списъкът, който е публикуван от вестник "Известия", съдържа 41 държави. България фигурира в него по два критерия - санкции и специални икономически мерки. Според изискванията на "Росфинмониторинг", ако руските банки не информират незабавно финансовото разузнаване за операциите на техни клиенти от съответните държави, включени в черния списък, кредитните институции могат да бъдат обвинени за незаконни финансови операции, като крайната мярка е отнемане на лиценза.

Според експерти целта на новите разпоредби е да се въведе по-стриктен финансов контрол и това съвсем не означавало, че всички сделки с граждани или фирми от страните, въвели санкции срещу Русия, априори се обявяват за съмнителни.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44