Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Източването на милиарди чрез инвалидни пенсии остава", пише на първата си страница "Капитал дейли". "Правителството подготви промени, които вдигат осигуровките и леко възрастта за пенсиониране. Социалният министър Ивайло Калфин обаче обяви, че решение на проблема с фалшивите медицински експертизи тепърва ще се търси". Почти 1 милион души у нас получават инвалидни пенсии. Разходите за тях надхвърлят 1 милиард и 360 милиона годишно, отбелязва изданието.

"Дума" цитира мнението на социалния министър, че са необходими промени в ТЕЛК, които да гарантират, че парите ще отиват при най-нуждаещите се. "Министърът призова за втора комисия, която след медицинската експертиза да преценява какво могат да работят хората с увреждания".

"Монитор" помества на челно място предложението на министър Калфин за затвор за работодателите при смърт на работници, наети без трудов договор. След случая със срутилия се хотел край морето, при който загинаха четирима души, експерти от ведомството на Калфин и правосъдното министерство са се заели да подготвят промени в Наказателния кодекс за по-строги санкции срещу недобросъвестните шефове, отбелязва вестникът.

"Мудното правосъдие струва все по-скъпо на бюджета", пише "Сега" във водещото си заглавие. През първите три месеца на тази година държавата се е задължила да изплати обезщетения за забавяне на делата в размер на 276 хиляди лева, докато за цялата 2014-а година е платила по същата причина 620 хиляди.

Комисията за конфликт на интереси оневини бившия заместник-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров по сигнала от миналия май, че е участвал в комисии, упражнили законодателна инициатива във връзка с енергията от възобновяеми източници, съобщава "24 часа". Съпругата и синовете на Бисеров участват в дружества, търгуващи със зелена енергия. Самият той обаче като депутат не се е изказвал и не е гласувал за законопроектите, установи комисията.

"Сега" отбелязва като "изненадващо" обвинението срещу генерал Димитър Шивиков, повдигнато от военната прокуратура, която твърди, че командирът на 61-ва Стрямска бригада е накарал четирима военнослужащи да ремонтират дома му. "Генералът е десантчик, ръководил четвъртия пехотен батальон в Ирак, както и националния контингент в Кабул. Преди няколко дни стана ясно, че Шивиков ще бъде изпратен като военен представител на България в командването на НАТО в Монс", отбелязва вестник "Сега".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44