Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени установиха, че бебетата имат по-нисък праг на болка от възрастните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новородените имат по-нисък праг на болка от възрастните, което налага използването на подходящи лекарства и процедури при интервенции в тази възрастова група. Това са установили учени от Оксфордския университет при изследване с магнитен резонанс на реакциите на мозъка при излагане на едни и същи болезнени стимули при бебета и възрастни.

Елъри Адамс, клиничен директор в Оксфордската университетска болница, посочва пред Би Би Си:

Новородените реагират по почти същия начин на стимул на болка като възрастните, което е съвсем нова информация. Досега се смяташе, че тъй като все още са недоразвити, по-малко вероятно е процесът в мозъка да протича по същия начин като при възрастния човек. Резултатите бяха изненадващи.

Адамс посочва, че новите изследвания, доказващи по-високата чувствителност на новородените, ще помогнат за откриване на подходящи лекарства за минимизиране на болката при тази възрастова група.

Допреди 20 години, коментира Би Би Си, се е смятало, че новородените не изпитват болка и прилагането на обезболяващи при оперативна намеса е било значително ограничено. С годините учените установяват, че децата на няколко седмици реагират на болката, но досега реакциите не са измервани в съпоставка с тези на възрастните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44