Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменската апостолическа църква канонизира като мъченици арменците, убити в Османската империя през 1915 година

Днес Арменската апостолическа църква ще канонизира като мъченици арменците, убити в Османската империя по време на Първата световна война.

Отсега нататък 24-ти април ще бъде отбелязван сред арменците като "Ден в памет на мъчениците, паднали по време на геноцида над арменци за вярата и отечеството". Церемонията ще се състои на открит олтар и ще бъде водена от главата на Арменската апостолическа църква - Върховния патриарх Карекин II. Церемонията ще бъде излъчвана пряко в някои арменски църкви в България и в държави, където има арменски общности.

Турция приема, че много арменски християни са загинали по време на Първата световна война, но отрича твърдението на Армения, че до 1,5 милиона са били убити и че става дума за геноцид.

От своя страна президентът на Армения Серж Саркисян обяви, че е готов да нормализира отношенията с Турция и добави, че няма да настоява турците да приемат, че са извършили геноцид, съобщи Ройтерс.

Стана ясно, че и САЩ ще се опитат да помирят Турция и Армения. Това ще стане утре, когато е годишнината от масовите убийства на арменци през 1915 година.

Възнамеряваме да използваме повода, за да обърнем внимание на ужасните събития от 1915 година и да призовем към пълно, честно и справедливо признание на фактите от всяка от двете страни, обявиха от Белия дом.

По-късно днес президентът Барак Обама ще почете паметта на жертвите в изявление.

Австрийският парламент прие снощи декларация, в която определи убийствата на арменци от османските турци през 1915 година като геноцид. Турция реагира гневно и обяви, че австрийският парламент няма нито правото, нито компетентността да обвинява турската държава в престъпление.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44