Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата пише до премиера за пълноценен предмет "Религия"

Светият синод на Българската православна църква изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с настояване предметът "Религия" да стане равностоен на останалите дисциплини  в учебната програма.          

Патриарх Неофит и владиците от Светия синод изпращат писмото в момент, когато се обсъжда и приема на второ четене проекта за нов Закон за предучилищното и училищното образование. Църквата се обръща към министър-председателя, припомняйки че повече от 20 години от началото на политическите промени у нас е застъпвала идеята за необходимостта от изучаването на предмет „Религия“ в училище и особено на традиционната за България православна християнска вяра.

Светият синод смята, че образованието на децата е едностранчиво и непълноценно, ако то им предлага само система от знания за заобикалящия ни свят, а не способства изграждането у тях и на здрави духовно-нравствени критерии. 
Обществото ни само ще спечели, ако децата в училище изучават учебния предмет “Религия”, пише в заключение в документа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44