Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработено е експериментално лекарство за лечение на ебола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експериментално лекарство е излекувало маймуни, заразени с вируса ебола, съобщи Би Би Си.

Лечението, разработено от Тексаския университет в САЩ, е насочено към щама "Макона" на вируса, причинил смъртоносната епидемия в Западна Африка. Трите маймуни, които са получили лечение с експерименталното лекарство в продължение на 28 дни, са здрави. Заразените животни от контролната група, които не са лекувани с медикамента, са умрели, сочат резултатите от изследването.

Д-р Алекзандър Ван Тълекен от Института за хуманитарна дейност на Университет "Фордъм", заяви пред Би Би Си:

Говорим за вълнуващ пробив, защото досега нямахме никакво лечение на ебола, изпитано спрямо текущия щам на вируса при контролирани експериментални условия. Много е трудно да се провеждат такива изследвания в Западна Африка при действащата епидемия.

Учените предупредиха, че ефикасността на лекарството все още не е доказана при хора.

По-рано днес Световната здравна организация обяви, че повече от 26 000 души са се заразили с ебола от началото на епидемията. Жертвите досега са 10 823. Най-засегнати от епидемията са държавите Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44