Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"50 % от храните отиват на боклука, половината агропродукция у нас се похабява", пише на първа страница Земя. Същата водеща тема е избрал Монитор: "Половината български зеленчук отива на боклука още преди да стигне до купувачите. Ядем 80% вносни плодове и зарзават". И в двата вестника е пояснено, че неправилната обработка и съхранение са причина за похабяването на българската продукция, която и без това смалява непрекъснато обема си.

Монитор пише още, че "200 хил. българи ще са на воден режим през лятото заради лошо състояние на ВиК мрежата и необходимост от работа по различни европроекти за подмяна на канализацията".

"НЕК се опитва незаконно да присвои доходи", предупреждава Капитал дейли. В опит да намали дефицита си, държавното дружество е тълкувало неправилно законодателството и собственици на ВЕИ-централи се заканват да търсят правата си в съда.

Според вестник Дума, изборният туризъм вече е факт, а в областите Пловдив и Перник много хора сменят адресите си.

Три вестника излизат днес със заглавия, посветени на санкционирания от Брюксел монопол на мултиплексите. Сега пише: "Съдът в Люксембург осъди България заради порочната цифровизация, огромни глоби заплашват страната ни, ако не премахне монопола". Министърът на отбраната Николай Ненков съобщава в интервю за печатното издание, че са му предлагали подкуп, за да подпише договор за поддръжка на самолетите МиГ-29. Сегашният договор изтича на 9 септември. Министър Ненков застава зад обвиненията за злоупотреба със служебно положение на генерал Димитър Шивиков.

Преса конкретизира: "Брюксел ни осъди за мултиплексите, гърмят мини от наследството на Цветан Василев, заплашва ни глоба до 200 хиляди евро на ден".

Труд подчерта графично, на черен фон с големи букви: "За първи път Съдът на Европейския съюз осъди България за мултиплексите. Конкурсите за цифровия сигнал през 2009 и 2010 година са направени в нарушение на конкуренцията, постанови Съдът. Шестте мултиплекса се държат от две фирми, част от компаниите в сделката за едно евро между Цветан Василев и фантома "ЕлАйСи33", пояснява изданието.

Заглавие на първа страница на 24 часа е: "Токът ще е по-скъп с 15-20% от догодина, когато се очаква пазарът да се либерализира". Прогнозата е извод от дебати, инициирани от вестника и представени на две страници в днешния брой.

Според говорителя на Върховния комисариат за бежанците към ООН Борис Чеширков, Оградата по границата е временно решение, пише Преса. В интервю за изданието той успокоява, че не се очаква у нас да има поток от върнати бежанци по Дъблинското споразумение.

Стандарт информира за депутатски предложения да има 10-годишна амнистия за неизплатени към държавата задължения. Вестникът съобщава и за класация на телевизионния канал "Дискавъри", според която България е сред най-желаните туристически дестинации.

"Порноканалите платени като футболните", пише на първа страница Новинар. Това е предложение на председателя на Съвета за електронни медии Георги Лозанов, с което са се съгласили всички кабелни телевизии и скоро то ще влезе в сила.

В интервю за Телеграф, министърът на културата Вежди Рашидов заявява, че "Интриги захлупиха триумфа в Лувъра". Той е категоричен, че българската култура е на световно ниво и мястото й е в най-прочутите зали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44