Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Извънредното заседание на Европейския съюз заради кризата с мигрантите е основната тема на международните издания.

"Великобритания беше първата, която обеща кораби и хеликоптери, Германия предложи една фрегата и 10 кораба, а Франция се ангажира да осигури самолет за две седмици през септември и патрулен катер за ноември", пише Гардиън.

"Европейските лидери обещаха кораби, хеликоптери и тройно по-голямо финансиране за спасителни операции. Те обаче избегнаха фундаменталните реформи на сложната миграционна политика на общността и не се заеха със сериозно обсъждане на най-спорния въпрос - споделянето на бремето от бежанците по по-равномерен начин между държавите членки", отбелязва Файненшъл таймс.

Въпреки изразяването на солидарност и широкото демонстриране на добри намерения в Брюксел европейските лидери все още са ограничени във възможностите си за действие, след като проблемът с безработицата в някои страни предизвиква отрицателно отношение към имигрантите. Политиците са подложени и на натиск от крайнодесни партии, които печелят популярност, обявявайки се срещу имиграцията, коментира Ню Йорк таймс.

Европейският съюз на практика обяви война на каналджиите, като обеща да открива, залавя и унищожава техните плавателни съдове. Правозащитни организации обаче осъдиха новите мерки като опит за спасяване на репутацията, а не на човешкия живот. Според тях това няма да помогне на имигрантите, ако те бъдат върнати в Африка, посочва Индипендънт.

Румънският президент Клаус Йоханис е заявил след срещата на Европейския съвет, че Румъния има готовност да изпрати редица експерти в зоната, в случай че това бъде поискано, пише румънският Евениментул зилей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44