Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският парламент прие постановление за амнистия

Снимка: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва
Руският парламент прие постановление за широка амнистия по случай 70-ата годишнина от победата във Великата отечествена война в периода 1941- 1945-а година.

Предложеният от руския президент указ може да засегне до 400 000 души, осъдени на реални и условни срокове. Амнистията засяга лицата, заподозрени, обвинени и осъдени за пръв път за умишлени престъпления от лека и средна тежест, имащи определени заслуги пред Родината.

Става дума за хора, участвали в бойни действия за защита на страната, а също така изпълнявали своя войнски дълг по време на контратерористичните операции в Северен Кавказ, участвали във войната в Афганистан и в други страни, където са се водили бойни действия. Амнистията се разпространява и върху осъдените до 5 години за неумишлени престъпления, както и върху слабо защитените в социално отношение затворници - непълнолетни, инвалиди, възрастни хора, родители на деца с увреждания.

Помилването не се отнася за лицата, извършили тежки криминални престъпления. Опозиционният лидер Алексей Навални, който беше осъден условно за мошеничество и присвояване на средства, също няма да бъде включен в списъка на амнистираните, тъй като този вид престъпления не фигурират в приетото от Държавната дума постановление. В затвора ще останат и осъдените за безредиците на площад „Болотная” опозиционери.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44