Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската полиция разби база на Ал Кайда

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италианската полиция разби оперативна база на Ал Кайда на остров Сардиния. Задържани са 9 души, от които 8 пакистанци и един афганистанец. Разследването датира от 2009-та година, когато на съседния остров Мадалена, трябваше да се състои срещата на Г-8. Издирват се още 11 души  заподозрени също в тероризъм и експлоатация на незаконна имиграция.

Оперативната база е била в град Олбия. Там е задържан лидерът на ислямската общност в града Кхан Султан Вали, смятан за една от водещите фигури на тази база. Имал е фирма,  участвала в строителните работи за Г-8 на остров Мадалена. Това обясниха от квестурата на Каляри, уточнявайки, че в оперативната база са се планирали терористични дейности, една от които е случилото се в Пешавар в Пакистан през 2009-та година.

Терористичните планове се подготвяли по два начина чрез имигранти от Пакистан и Афганистан. Едни с фалшиви документи инструктирани да поискат политическо убежище, другите заинтересовани да работят в Италия. На тях , чрез услужливи предприемачи били предоставяни фалшиви трудови договори в замяна на около шест хиляди евро. Парите били пращани там, където е било необходимо съобразно терористичните планове. Имало е такъв и за Ватикана през 2010-та година с участието на камикадзе. Говорителят на Ватикана падре Ломбарди обясни, че „от малкото, което се казва, изглежда една безрезултатна хипотеза от 2010 г. Така, че това не е в сила днес и не е повод за особена загриженост".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44