Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция осъди изказването на Путин за арменския геноцид

Турция осъди изказването на руския президент Владимир Путин, че масовото избиване на арменци в Османската империя през Първата световна война е геноцид. "Отхвърляме и осъждаме характеризирането (от страна на Путин) на събитията през 1915-а г. като геноцид въпреки всичките ни предупреждения и призиви", посочи в изявление турското външно министерство. "Имайки предвид масовите убийства, изселванията, които Русия извърши в Кавказ, Централна Азия и Източна Европа през миналия век, смятаме, че тя трябва да е страната, която знае най-добре какво е геноцид и какви са неговите правни измерения", допълва министерството.

На днешната церемония в Ереван в памет на арменците, загинали преди 100 години, Путин определи събитията като "геноцид". Турция не приема това определение и силно критикува страните, които използват термина, припомня Франс прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44