Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на загиналите при земетресението в Непал надхвърли 1900 души

| обновено на 26.04.15 в 09:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над 1900 са загиналите при вчерашното земетресение в Непал с магнитуд 7,9 по Рихтер. Ранените са повече от 4700. Броят на жертвите и пострадалите най-вероятно ще се увеличи, защото властите нямат връзка с много райони, които са близо до епицентъра на труса и данните за загиналите там са по-скоро прогнозни.

Стотици хиляди сгради са изравнени със земята, включително вековни архитуктурни паметници. Милиони хора прекараха нощта на открито, страхувайки се от вторичните трусове.
 

Увеличава се и броят на загиналите чуждестранни алпинисти от предизвиканите от земетресението лавини на Еверест. По последна информация те са най-малко 18. Най-малко 60 души са ранени. По-рано беше съобщено, че поне 10 от жертвите са чужденци. Според Министерството на туризма в Катманду, в базовия лагер и на височинните лагери на връх Еверест е имало най-малко 1000 алпинисти, в това число около 400 чужденци, отбелязва Ройтерс. Няколко групи от български алпинисти в момента са в Хималаите, но, по първоначална информация, не са били близо до инцидента. Според посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали българи след разрушителното земетресение.

Непалското правителство обяви извънредно положение в пострадалите от опустошителното земетресение райони и призова международната общност да окаже хуманитарна помощ, предаде ДПА. Най-малко 29 от 75-те окръга в страната са засегнати от труса.  Епицентърът, с дълбочина едва 2 километра, е бил на 80 км източно от град Покхара. Говорител на Министерството на вътрешните работи на Непал уточни, че най-засегнати от труса са столицата Катманду и градовете Бактапур и Покхара. Непалският министър на информацията Минендра Риджал съобщи за сериозни разрушения:

Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км. от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaра, датираща от 19-ти век. Продължаваме да събираме информация.

Десетки тела бяха извадени от руините на девететажната кула, която е сред основните исторически забележителности на непалската столица.

Манеш Шрестха, жител на Катманду, разказа пред Си Ен Ен:

През всичките тези години не съм виждал толкова силно земетресение. Понякога сме свидетели на трусове тук, но това беше много силно и продължи много дълго.

Трусовете бяха усетени силно още в Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш, където също има убити и ранени. Най-малко 12 души са загинали само в съседна Индия.

ООН подготвя мащабна операция за оказване на помощ на Непал, съобщи генералният секретар на организацията Бан Ки-мун.

Руското министерство на извънредните ситуации предложи на Непал помощ за ликвидиране на последиците от стихийното бедствие и изрази готовност да изпрати в района над 50 спасители с голям опит и високотехнологично оборудване, действали преди в Хаити, Турция и Китай, информира БТА. Франция също изрази готовност да се включи с хуманитарна и друга помощ. Индия изпрати в Непал около 50 спасители с военнотранспортен самолет и до вечерта ще прати още две машини, съобщи министерството на отбраната в Делхи.

Oт Министерство на външните работи съобщиха, че нямат информация за пострадали българи. Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования по повод катастрофалното земетресение в страната, довело до стотици жертви, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44