Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия забранява от днес реекспорта на растителна продукция от България

Снимка: Васко Михайлов

Русия забранява от днес реекспорта на растителна продукция от България.
Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол „Росселхознадзор“ обяви, че предприема тази стъпка заради вноса в Русия от България на растителна продукция, съпроводена от подправени фитосанитарни сертификати от трети страни. В четвъртък руската служба съобщи, че е върнала в България три партиди ябълки с общо тегло 63,5 тона, след като бил направен опит те да бъдат внесени в Русия с фалшифицирани сертификати от Мароко, което било потвърдено от властите в арабската държава. Руските медии цитират зам.-председателят на „Росселхознадзор“ Юлия Швабаускене, която е поискала спешни консултации с българските си колеги за достоверността на сертификатите.  Според нея, имало е и други случаи, когато от България са били изнасяни за Русия произведени в Европа ябълки, които по документи били представени като китайски и бразилски. Заради зачестилите подобни случаи Русия обмисля да забрани реекспорта на растителна продукция от всички държави-членки на ЕС. През август миналата година Русия наложи едногодишно ембарго за внос на редица хранителни продукти от ЕС и САЩ като реципрочна мярка на наложените срещу Москва санкции заради кризата в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44