Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чикаго завърши фолклорният фестивал “Верея"

Фолклорен фестивал
Снимка: Елена Цанева
В Чикаго завърши най-голямото културно събитие на българските имигрантски общности в Северна Америка. Това е петото издание на фолклорният фестивал “Верея" под мотото " Фолклорът е магия".

 Два дни българските танцови състави и певчески групи  се надиграваха и надпяваха вместо на поляните край Копривщица в препълнена зала край Чикаго. Не смолянските “101 каба гайди” , а  "101 каба гайди” от Ню Йорк  пренесоха публиката през океана,  звучаха гласовете на народен хор  “Малката България “  от Чикаго и “  Българските гласове”  на  певиците от Сиатъл. Професионалисти и аматьори от Лос Анджелис, от Минеаполис от щата Минесота , Бостън, Сент Луис, Детройт, от Торонто, Канада  тропаха хора и ръченици. Някой го нарече  американската Копривщица.

Започнало преди 5 години с 4 състава  и около  100-тина участници , сега най-мащабното културно събитие  на българските имигранти в Северна Америка се радва на невероятна  популярност.Тази година в него участвуваха близо 40 състава и почти 600 изпълнители от Канада и САЩ. Фолклорен клуб “Верея” и главният организатор  Константин Маринов и тази година предложиха  невероятна  огранизация. Въпреки ,че финансирането   си остава сериозен  проблем организаторите казват, че нямат  намерение да се отказват. А участниците преодоляват огромни разстояния, идват на собствени разноски, но не искат да пропуснат преживяването да усетят магията на българския фолклор и магията на този невероятен имигрантски  фестивал за който публиката казва:
   “Аз съм Даниела Петрова, а това е дъщера ми Димана.За първи път присъствуваме на този фестивал и сме много развълнувани. Даже на моменти просто ми се хасълзиха очите от всичко,което видях.От настроението,от желанието, от цялостната атмосфера,която са създали.Благодаря на всички участници, че пресъздадоха такава приятна обстановка и най-вече ме накараха  отново да почувствувам България независимо,че съм на много километри от нея.
Участниците в петия фолклорен български  фестивал  "Верея" в Чикаго си пожелаха до нови срещи с огромно нашенско хоро, което всички в препълнената зала заловени за ръце  изиграха заедно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44