Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството няма да отпусне исканите от община Кърджали над 9 млн. лв. за свлачището в село Сипей

Снимка: БГНЕС

На този етап правителството няма да отпусне исканите от община Кърджали над 9 милиона лева за свлачището в село Сипей. Причината е липсата на гаранции, че укрепената територия ще издържи на ново раздвижване на земните пластове. Това обясни при посещението си в района премиерът Бойко Борисов.

Свлачището в Сипей се появи след обилните валежи през зимата. Разруши пет къщи и засегна десетки други. Активизира се заради преовлажняване на бентонитовите глини, върху които е построено селото. След месец се появи друго свлачище, което застрашава 16 къщи. Геолози препоръчаха спешно укрепване, но премиерът не е склонен да дава пари за това:

9 млн. лв., за да направим стена и след една година да тръгне и стената надолу и още 9 милиона. За 9 млн. ще направя блок в Кърджали, където ще е обзаведен по  най-добрият начин и ще живеят прекрасно.

Според експертите от Минно-геоложкия университет няма гаранции, че укрепването ще бъде трайно:

Ако ми гарантират минно-геоложките специалисти, че ако изсипем 9 млн. за една подпорна стена за 20 къщи, да ги търся. Те казват: Сега ще я направим, а догодина ще тръгне стената. Не сме виновни, че е направена там къщата, че да е подвлече свлачището.

Премиерът отправи упрек, че къщите са върху свлачище и попита направени ли са необходимите изчисления и сондажи преди построяването им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44