Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 170 жени преминаха профилактични прегледи за рак на гърдата в Смолян

Снимка: Радостина Чернокова

Над 170 жени преминаха профилактични прегледи за рак на гърдата в Смолян. Кампанията под наслов „Всичко зависи от теб”, се осъществи със съдействието на д-р Даниела Дариткова - председател на парламентарната здравна комисия.

В продължение на два дни онколозите д-р Панайот Торнев и д-р Мария Димитрова преглеждаха безплатно за опасното заболяване. Специалистите са открили карценом на 65-годишна жена, фиброаденоми на две, липоми на три, мастопатии на 51 и кисти на 20 жени. По думите на д-р Торнев  жеинте вече се ориентират към профилактичните прегледи, обръщат внимание дали имат видима промяна на млечните жлези. Той посъветва дамите над 45 години да си правят мамография през 2 години, а по-младите жени поне веднъж годишно ехографско изследване.

Това  е втората кампания, организирана от д-р Даниела Дариткова. Още в първите два-три дни, когато стартирала кампанията, са били изчерпани часовете и затова в най-скоро време ще бъде организирана още една, за да може тези, които не са успели да се прегледат да го направят. По думите на д-р Дариткова профилактиката е по-евтина и ефективна от всяко лечение.

Тя напомня, че има възможност за профилактични прегледи на млечните жлези на жените над 50 години по пакета, осигурен от НЗОК, и препоръча всички жени да се възползват от тази възможност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44