Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Танев: Искаме да създадем интегрално-професионални колежи между училищното образование и това от ВУЗ

Тодор Танев
Снимка: БТА

От Министерството на образованието предлагат в колежите да може да се влиза и без завършено средно образование, например след 10-и клас. Учениците, които напускат училище след10-и клас, много трудно могат да се върнат в системата, каза министър Тодор Танев:

А защо не им се даде възможност в някои от колежите, които дръзнат, да има една година предварително някакъв курс, общообразователен, който, преди всичко работодателските организации трябва да кажат като съдържание как го виждат, да бъде обсъждан в МС и като наредба някаква да влезне в един момент. 

Работодателските организации, професионалните и творчески съюзи трябва да имат шанс, под контрола на Министерството, да съдействат за създаването на учебните планове и програми, смята Тодор Танев. И още:

Между висше и училищно образование бихме искали да създадем интегрално-професионални колежи.  Първата част, която е, примерно двегодишна, след завършване на средно образование. Две години още с интензивно практическо обучение, за да има кой да произвежда великата четвърта степен, която е майсторската.

Завършилите колежи ще могат да доучват в университетите до степен "Бакалавър" или "Магистър".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44