Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна собственост остават горите край село Елешница, заради които местните хора протестираха

Снимка: Йорданка Петрова

Административният съд - Благоевград реши окончателно спора за собствеността на 20 000 декара гори в района на разложкото село Елешница. Те остават държавна собственост.

Спорът за собствеността създаде сериозно напрежение сред населението и местните власти в две общини, след като миналата година службата по земеделие в Разлог издаде документ за въвод във владение на община Белица, която води дела за въпросните гори от 2000- та година. От 2001 година село Елешница с прилежащата му територия официално преминава от община Белица към община Разлог.

След решението за статута на горите като общинска собственост на Белица жителите на Елешница, подкрепени и от местната власт в Разлог неколкократно излизаха на протести, дори блокираха международния път Благоевград-Гоце Делчев- Драма. Опасенията на местните хора бяха, че икономически интереси ще унищожат вековните гори.

Днес протестиращите изразиха своето удовлетворение от окончателното решение на Административния съд, според което 20-те хиляди декара гора остават държавна собственост и ще се стопанисват от Държавно горско стопанство-Елешница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44