Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 900 хиляди кубика дървесина са били повалени в Родопите от снега през март

Снежното бедствие през март е повалило близо 900 хиляди кубика дървесина в Родопите на територията на Южноцентралното горско предприятие. Засегнатата площ е 22 600 хектара, предимно в областите Кърджали и Смолян, съобщи директорът на предприятието инженер Ботьо Арабаджиев при инвентаризацията на горолома на територията на Държавното горско стопанство "Ардино".

В момента има инвентаризирана 845 000 кубика - това е установена щета. Това е над 60% от лесосечния фонд за предприятието. Но характерното е това, че се намира само в област Кърджали и област Смолян, посочи Ботьо Арабаджиев.

В местността Воденицата край Ардино дървесината е събрана на временен склад, допълва директорът на горското стопанство Емил Войводов.

Тази дървесина, след като я изкараме тук, приемаме я дървесината. Издаваме превозни билети и се експедира дървесината. Продажбата на дървесината е извършена на корен. Фирмата, която е спечелила, тя е водила редовната сеч. Тука сме сключили допълнително споразумение за повредената дървесина от санитарни сечи. Наредбата дава тази възможност. Спрян е редовният дърводобив и сме започнали да извеждаме само санитарна сеч, обясни Войводов.

Предвиденото залесяване за тази година 2015-а е 2468 декара. До момента сме залесили около 2000 декара и предстои залесителното мероприятие да се извърши във високопланинската част, където все още има сняг. И може би този процес ще продължи до 15-и май, каза още директорът на Южноцентралното горско предприятие инженер Ботьо Арабаджиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44