Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще представи основните моменти в стратегията за вътрешна сигурност на ЕС до 2020 година

Снимка: europa.eu

Укрепването на външните шенгенски граници се очаква да е сред основните моменти в стратегията за вътрешна сигурност на Европейския съюз до 2020 година. Тя трябва да бъде представена от Европейската комисия днес в Страсбург, където се провежда редовната сесия на Европейския парламент.

Според предварителните информации комисията категорично остава на позициите си, че необходимите мерки за сигурност трябва да се търсят в рамките на Шенгенското споразумение, а не с промени в него.

Едно от предложенията на Комисията, които се очакват с най-голям интерес, засяга възможността на страните от Шенген да извършват проверки по границите – този въпрос излезе на преден план заради растящите терористични заплахи. Отделните страни обаче са на различни позиции дали, при какви обстоятелства и на какъв принцип може да се правят такива проверки. Привържениците им ги сочат като необходима мярка срещу така наречените "чуждестранни бойци" – феномен, на който също се очаква да бъде отделено специално внимание в стратегията, наред с проблемите с радикализацията и екстремизма.

Трансграничната организирана престъпност, трафикът на оръжие, финансиренето на криминални и терористични мрежи и борбата с киберпрестъпленията също ще имат ключово място в документа.

Той ще съдържа политически и практически мерки, които да укрепят капацитета на отделните страни-членки и на Европейския съюз като цяло да оценяват рисковете, да действат изпреварващо и да са по-устойчиви на заплахи за сигурността. За тази цел се предвиждат по-близко сътрудничество на службите на отделните страни помежду им и с Европол, както и повече и по-бърз обмен на информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44