Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бах в дигиталната епоха, 330 години по-късно – безплатна музикална лектория

Йохан Себастиан Бах
Снимка: Архив
Тази вечер камерна зала "България" отваря врати за необятното творчество на Бах и неговата актуалност и днес, във времето на "дигиталната култура". А ако "музикална лектория" ви звучи като позабравено понятие, то именно това е идеята на Павел Златаров - да се търси едно непосредствено общуване с публиката, която далеч не трябва да е подготвена, даже "ако може да дойдат хора, които не знаят нищо за класическата музика и за Бах", казва Павел. Всъщност той е концертмайсторът на Софийската филхармония и един от основателите на гражданската инициатива Читалище.то - организатор на тази музикална лектория.
Какво всъщност ще се случи довечера? Ще разберете какво вързва Бах с дигиталната революция и защо музиката му продължава да привлича неудържимо не само класическите музиканти, но и джазмените, и рок певците. Ще стане ясно пиел ли е той кафе (да, да) и какво е било отношението му към операта... Ще има и музика (и на живо, и на запис). Ще свири Павел, заедно с обоиста Ясен Енчев (който пък ще покаже, че владее не само обоя) и Стефан Врачев.

Чуйте какво разказа Павел Златаров в нашето "Радиокафе" - откъде идва идеята за тази именно тема, за новия тип общуване с публиката, за образователните инициативи за възрастни и за един концерт, посветен на Бах и Хайдн, който се "задава" на 10 май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.