Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на селата Марчево и Огняново протестират срещу спирането на минералната вода

Снимка: БГНЕС
Жители на селата Марчево и Огняново, община Гърмен, излязоха на протест срещу спирането на минералната вода по питейния водопровод и блокираха пътя, свързващ двете села.

Причината за преустановяване на подаването на минерална вода за питейно-битови нужди е в резултат от изследване на Районната здравна инспекция в Благоевград, което показва наличие на арсен във водата.

С оглед на това инспекцията е направила предписание на ВиК Благоевград да уведоми населението за проблема, както и до 29-и април да осигури захранване с качествена питейна вода. Служители на водното дружество днес трябва да превключат мрежата на двете села към група “Туфча”, водата от която минава през пречиствателната станция в Гоце Делчев.

Въпреки недоволството на хората, този проблем, който е от осем години, трябва да бъде решен, заяви управителят на ВиК, инж. Росица Димитрова. Длъжни сме да спазваме наредба 9 и регламент на ЕС за осигуряване на качествена питейна вода, допълни тя. Досега хората от село Марчево и част от село Огняново нямаха друга вода за питейно-битови нужди освен минералната, която не е годна за пиене. Тя се използва предимно за здравни цели в хотелите и санаториумите в района и се отдава от Община Гърмен чрез разрешителни за ползване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44