Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК иска да бъде създаден център за борба с тероризма към Европол

Европейски съвет ЕС Брюксел европейско знаме

Европейската комисия предлага да бъде създаден специален център за борба с тероризма в рамките на Европейската полицейска служба - Европол. Антитерористичните мерки са на първо място в представения днес от комисията план за вътрешната сигурност, който трябва да се превърне в общоевропейска стратегия.

Той не предлага нови механизми или инструменти за справяне с предизвикателствата, а по-скоро реално използване на съществуващите. На първо място сред тях са по-доброто сътрудничество и по-бързия и ефективен обмен на информация между службите на различните страни - област, в която, според заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, има да се направи още много.

Все още има недоверие и резервираност към по-близкото сътрудничество трябва да променим културата и начина на действие на нашите правоприлагащи органи, каза той.

Европейският съюз смята не само да се бори с терористите, но и да открива и отстранява причините за радикализиция и екстремизъм акцентът тук ще е върху образованието и заетостта.

Веднага след борбата с тероризма Еврокомисията поставя мерките срещу организираната престъпност и киберпрестъпленията. Те все по-често са свързани и се подхранват взаимно, затова финансите им стават цел номер едно за службите в Европа, обясни Франс Тимерманс.

Мръсните пари са горивото, което движи всички тези престъпни дейности, допълни Тимерманс.

Трафикът на хора също е сред акцентите в документа, който се очаква да бъде одобрен от Европейския съвет през юни и да стане общоевропейска стратегия за следващите 5 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Разузнаването прогнозира опасност от тероризъм

Може да се очаква, че през 2015 г. терористичните заплахи за Европа, респективно и за България, ще нарастват в сравнение с 2014 г. Това твърди Националната разузнавателна служба в анализ за дейността й през миналата година. Разузнавачите твърдят, че това..

публикувано на 11.04.15 в 15:14

Кунева: Не може, когато има тероризъм, Шенген да бъде средство България да изпълни други ангажименти

Искам да продължа да работя за конкретни резултати, които за мен са влизането на България в Шенген, добрата подготовка и успешното българско председателство на ЕС. Изглежда далеч – 2018 г. но всъщност има да се извърши огромна работа. Последното,..

публикувано на 15.02.15 в 11:24

Трета световна война или нов вид тероризъм

В книгата на италианската експертка Лорета Наполеони става дума именно за нов вид тероризъм в лицето на групировката „Ислямска държава”. Като последователно проследява зараждането и възхода на групировката, която се прочу с варварството си,..

публикувано на 27.01.15 в 11:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44