Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната комисия не успя да реши дали държавата да има пълен контрол над Здравната каса

Снимка: БГНЕС

Решението дали държавата да има пълен контрол над Здравната каса остана за депутатите в пленарна зала, след като парламентарната здравна комисия, която днес разглежда предложенията за промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от министър Петър Москов, не успя да вземе решение по въпроса. По-голямата част от пакета промени обаче бяха приети с гласовете на депутатите, представляващи партиите от мнозинството.

В проекта на Министерството на здравеопазването за промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) се предвижда представителите на държавата в Надзорния съвет на Касата да са мнозинство, достатъчно за взимане на решения. Според министър Москов това ще регламентира отговорността на държавата. От опозицията обаче възразиха, че парите от здравни вноски в бюджета на НЗОК са много повече от тези, които се превеждат като трансфер от държавния бюджет и не е демократично осигурените лица да нямат контрол върху харченето на тези пари. До решение обаче не се стигна, тъй като депутатите в Здравната комисия се разделиха поравно - осем на осем "за" и "против" това предложение.

Депутатите поискаха министър Петър Москов да даде обяснение за отстраняването на директора на столичната университетска многопрофилна болница "Св.Иван Рилски" и плановете за обединение на девет от най-големите болници в държавата в едно общо дружество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44