Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят законодателни промени за по-добро опазване на териториите край Черно море

Снимка: БГНЕС

Ще се подготвят законодателни промени за по-добро опазване на териториите край Черно море. Представители на екологичните и бизнес организации трябва да представят своите предложения. Това стана ясно на дискусия в парламента за решаване на проблемите със строителството и опазването на Черноморското крайбрежие.

Вече са предложени промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Те ще дадат право при отмяна на актове за установено незаконно строителство Министерството на регионалното развитие да може да обжалва повторно пред съда, съобщи министър Лиляна Павлова. В 4 654 декара има дюни, от тях 3 273 декара са в частни имоти. Министърът на околната среда представи информацията, според която защитените зони и защитените територии край Черноморското крайбрежие са 64 на сто от територията в района. Еколози предложиха да се направи ревизия на всички устройствени планове, за да се установи при колко от тях не са спазени процедурите. Инвеститори и хотелиери обвиниха еколозите, че спират чуждите инвестиции в черноморските курорти. Представителна фирма с интереси в строителството заяви, че бизнесът няма вина заради забавената подготовка на специализираните карти, в които е трябвало да бъдат нанесени всички места с дюни. През 2013 и 2014 година администрацията не е направила необходимото и доста дюни не са включени в картите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44