Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се изкачва с три места в последния доклад за свободата на словото на "Фрийдъм хаус"

На върха в класацията за медийна свобода са Норвегия и Швеция

Свободата на словото е в най-ниското си ниво от десет години насам. Това е заключението на годишния доклад на "Фрийдъм хаус" за миналата година. Само 14 процента от населението в света живее в страни с истински действаща четвърта власт. Европа продължава да отбелязва високи нива, въпреки че в някои региони има голям спад.

Според "Фрийдъм хаус" причината за картината в световен мащаб са основно два фактора – приемането на закони, които рестриктират свободата на словото, най-често обосновани с нуждите за националната сигурност, и ограничаване на достъпа на журналисти до зони на конфликт.

В редица държави, които исторически са известни със своите демократични практики, се забелязва влошаване на условията за журналистите в изминалите 5 години. Гърция е паднала с 21 точки по 100-точковата система от 2010-а година до сега. По-значима негативна тенденция има още в Турция, Унгария и Сърбия, а нашата страна e на 75-о място.

За "Хоризонт" Елън Ахекян, която е работила по доклада, поясни: 

Една от най-обезпокоителните тенденции, които видяхме в България, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на Нова българска медийна група, най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат, който се знае, че подкрепя партията, която е на власт.

Тя добави още:

Всъщност в България през 2014 година видяхме подобрение заради това, че са били докладвани по-малко нападения срещу журналисти, в сравнение с миналата година.

Резултатът от това е една точка подобрение за България в новия доклад на "Фрийдъм хаус". В същото време Елън Ахекян обърна внимание, че според данните властите в страната ни изглежда са толерирали заплахите срещу журналистите.

На дъното на индекса са страни като Беларус, Куба, Сирия, Иран, Северна Корея и включената за първи път - окупираната от Русия територия в Крим.

Показателят в САЩ е паднал с един пункт заради задържания и тормоз спрямо репортери по време на протестите за граждански права във Фъргюсън, щата Мисури.

На върха в класацията за медийна свобода са Норвегия и Швеция.

Заключенията на "Фрийдъм хаус" са подобни на индекса на "Репортери без граници", който измерва свободата на словото и информираността на населението в 160 държави. В тази класация България бележи спад с 6 места до 106-ата позиция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44