Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 1150 години от покръстването на българския народ

Снимка: Радио Шумен

Българската православна църква отбеляза 1150 години от покръстването на българския народ. По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод на територията на Варненска и Великопреславска епархия, в събота и неделя се провеждат тържествени чествания на знаменателния юбилей. Над 200 гости от поместните православни църкви участваха в Тържествената света литургия. Присъстваха също президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, министър Лиляна Павлова и заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Бившият премиер Сакскобургготски и министър-председателят Борисов бяха отличени с най-високите църковни отличия - "Свети цар Борис първи" и "Свети Йоан Рилски".

Божествена Света литургия беше отслужена в Голямата базилика в старопрестолния град Плиска, където преди 1150 години княз Борис-Покръстител организира покръстването на българския народ. Тържественото богослужение беше водено от главата на Българската православна църква патриарх Неофит в съслужение с членовете на Светия Синод и представителите на 13 поместни православни църкви, което всъщност символизира съборното единство и признанието за родната ни църква и нейното място в православния свят.

В словото си патриарх Неофит изтъкна актът на приемането на християнството от княз Борис първи-Михаил и добави: Да прославим заедно с цялата църква владетеля, определил както с личния си, така и със своя държавнически избор приобщаването на нашия народ и държавата ни към християнската цивилизация.

Премиерът Борисов благодари за отличието, с което беше награден, и допълни: Благодаря на Синода, но винаги съм го правил в името на Господа и в името на християните. Никога не съм правил нищо за ордени или за слава, когато касае църквата. Стотици са манастирите, църквите, които правихме, правим и нови изграждаме.

Пред събралото се множество президентът Плевнелиев каза: Свети княз Борис е първият български държавник, който разбира, че не нови територии, а духовното единство на нацията е здравата основа за нейното бъдеще. Държавният глава изрази надежда, че Светият Синод ще преосмисли решението си, с което по време на литургиите Симеон Сакскобургготски беше споменаван като цар на българите. Той призова за обединение на народа: Като държавен глава заставам твърдо зад конституционния ред в държавата. Аз съм президент на републиката. Като смирен мирянин, като обикновен християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци.


За духовния знак от покръстването разказва Неврокопския митрополит Серафим: Тази кръгла годишнина е един много силен сигнал за нас, за това, че ние имаме едно огромно достойнство да бъдем самостойна поместна православна църква, автокефална, с достойнството на патриаршия и един много дълъг период на непрекъсната принадлежност към Светото православие, което трябва да ни вдъхновява, да ни окуражава.

Преди това неврокопския митрополит Серафим, определи отбелязвания днес юбилей като много важен и значим за националната и църковната ни история и добави: След тържествената патриаршеска служба, Негово Светейшество патриарх Неофит ще връчи ордените на държавниците, които Църквата отличи по повод знаменателното събитие. Премиерът Бойко Борисов ще получи най-високото отличие на Българската православна църква – ордена „Св. цар Борис-Михаил”, първа степен. Сред наградените са и Симеон II и директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов.

За честванията са поканени представители на 13 църкви, каза по-рано кметът на Каспичан Милена Недева: И на тези църкви, на които покръстването в България е дало своето отражение, за да бъдат покръстени и техните народи - Киевски и Украински Патриарх Онуфрий, представители на Вселенската, Ерусалимската, Антиохийската, Александрийската, Руската, Сръбската, Грузинската Патриаршия, на Полската, Чешката и  Албанската православна църква, както гръцки и кипърски епископи.

На церемонията присъстват и посланиците на Русия, Гърция, Украйна и Грузия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44