Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на златоградското чеверме

| обновено на 02.05.15 в 14:29
Снимка: zlatograd.bg
Хиляди хора от страната и съседна Гърция събра вторият Празник на златоградското чеверме в южния родопски град. Под звуците на емблематичния оркестър "101-а каба гайди" стотици майстори завъртяха 150 чевермета в специлно изградено автентично село в парка на града.

Гостите ще усетят красотата на Родопа планина, каза кметът на общината Мирослав Янчев:

Тази година сме предвидили да приготвим 150 чевермета за нашите гости, които искат да опитат от това вкусно родопско ястие. Всичко това ще бъде в центъра на Златоград. В парка ще станем свидетели на приготвяне на стари родопски ястия - агне под чуруп, бъркане на кисело мляко и изкарване на масло от старо бурило, както и приготвяне на булгур. Те ще видят, как царевицата се мели по стари обичаи, с два камъка, които се въртят един в друг. Ние, родопчани има какво да покажем. Освен чевермето и музиката, която е уникална, не само в България, но и в Европа. Бих казал, че има какво да покажем с носиите си, гостоприемството си.

Най-отпред в ограденото парково място, превърнало се в едновремешно село, беше най-възрастният майстор на чевермето - Сергей Деянов: Всичко се прави на ръка. Минимум 8 часа се върти на бавен огън. Само на жар, което оставя вкус уникат.

За технологията на прочутото златоградско чеверме, обясни Симеон МолловТова е традиционно ястие, което се приготвя от агнешко месо или яре. Цялото агне се прави на порции, с малко подправки и се пече. Под тавата се слага жар и отгоре пак се слага жар - около 3-4 часа.

Стари родопски занаяти представиха местни златоградчанки, пременени в носии. Всеки, дошъл на празника, получи подарък – рецепти за традиционни златоградски ястия. За днешния Празник на чевермето, хотелите в Златоград и околността са заети от три месеца. Места за нощувки няма и вече се пълнят хотелите на съседните области Кърджали и Хасково.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44