Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч организират конференция, посветена на живота на Екзарх Йосиф

Снимка: wikipedia.org

В Ловеч ще се състои научна конференция, посветена на Екзарх Йосиф, по повод 175 години от рождението на духовника.
Целта на конференцията е да популяризира личността и делото на Екзарх Йосиф, определян като църковно-народен водач и вдъхновител на училищното и просветното дело. Участниците ще представят експозе на своята научна теза, а докладите им ще бъдат отпечатани в сборник. Ще бъдат наградени отличените ученически разработки от конкурса по повод годишнината от рождението на просветителя.

Конференцията се организира от Ловчанската митрополия, Община Ловеч и Гимназията за чужди езици, която носи името на духовника и е под патронажа на председателя на парламентарната комисия по образованието Милена Дамянова.

В новия катедрален храм в Ловеч ще бъде открита и документалната  изложба "145 години Българска екзархия и 175 години от рождението на Екзарх Йосиф Първи".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44