Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се навършват 175 години от рождението на Екзарх Йосиф Първи

Снимка: wikipedia.org

Днес се навършват 175 години от рождението на Екзарх Йосиф Първи. В Ловеч паметта му ще бъде почетена с панихида в църквата "Въведение Богородично" в катедралния храм "Свети Свети Кирил и Методий". На паметника на духовника на централния площад в града, който носи неговото име, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Лазар Йовчев, както е родното име на Екзарх Йосиф, е роден на 5-и май 1840 година в Калофер. Учи във Великата народна школа във Фенер. През 1864 година постъпва в Сорбоната в Париж. Едва 35-годишен става Видински митрополит, а година по-късно оглавява Ловчанската епархия. На 24-ти април 1877 година той е избран и провъзгласен за Български екзарх. 

За делото му разказва Ловчанският митрополит Гавраил: Екзарх Йосиф идва в Ловешката митрополия в едно много трудно време. На 2-ри май 1876-а, когато вече Априлското въстание горе-долу го потушават, избухва Новоселското. Той е работил за обединението на българите, просвещавал е българите, утвърждавал ги е в православието и в тяхната национална единтичност.

Годишнината от рождението на Екзарх Йосиф ще бъде чествана и в Разград. Гост на тържествата днес ще е вицепрезидентът Маргарита Попова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44